Stichting BELIRA

Belira is een Nederlandse stichting, in 2002 opgericht door een drietal Amsterdamse oud-ambtenaren in nauwe samenwerking met een uit Ghana afkomstige ambtenaar die ons goed kan gidsen in de problematiek, mentaliteit en cultuur aldaar. Het doel is een bescheiden bijdrage te leveren aan het duurzaam verbeteren van het leven op het platteland in Ghana. Wenchi, een dorp in de regio Brong Ahafo is steeds meer onze thuishaven geworden. In 2011 werd daar een grote school opgericht, mede door onze hulp. De energie ging aanvankelijk zitten in het van verzamelen en verschepen goederen zoals computers en ziekenhuisbedden. Dit doen we nog steeds maar alleen als dat op ons pad komt of als het beter is om iets hier te kopen (zoals schommels,  opgeknapte naaimachines).

We richten ons nu meer en meer op de school zelf. Dankzij onze sponsors kunnen we ruim 40 kinderen (waaronder 4 weeskinderen) naar een school laten gaan die het niveau heeft om de leerlingen de kans te geven om de overstap naar hoger onderwijs te maken. Zij doneren maandelijks, soms jaarlijks het schoolgeld van één of meerdere kinderen. Ook krijgen we af en toe geld van mensen die bij een feest donaties vragen in plaats van cadeau’s. Dat geld gaat op aan de vele tegenslagen zoals het plotseling moetenvervangen van de motor van de schoolbus.  Bij grotere rampen (een storm rukte het dak van de school, een schoolbusje crashte totaal) vragen we iedereen om een extra donatie.


Het bestuur van Belira met daarachter de mannen van BAYA (Brong-Ahafo Youth Association) en daarachter onze eerste volgeladen container met hulpgoederen.