Activiteiten

ACTIVITEITEN verslag.

Vaste activiteiten in Nederland:

  • Het werven en onderhouden van contacten met donateurs. Er wordt drie keer per jaar een nieuwsbrief aan de donateurs gezonden en er wordt informatie gegeven d.m.v. een website.
  • Fondsen werven voor grotere projecten.
  • Het volgen, begeleiden en verantwoorden van deze projecten
  • Steun verlenen aan de opbouw in vaardigheden en competenties van mensen door te zorgen voor opleidingen, het delen van kennis en door samenwerking met de lokale bevolking.
  • Verdere activiteiten die passen binnen de doelstelling bijvoorbeeld voorlichting op scholen, in kerken en aan particulieren.

2002 – 2010
Gezorgd voor transport en onderbrengen van:

  • 1 Ambulance
  • 90 Computers en 3 printers compleet met handleidingen, kabels en Engelse software
  • 20 Ziekenhuisbedden
  • Twee verkenningsreizen naar het platteland Ghana om het land en de mensen te leren kennen, behoeften te peilen en projecten te vinden die kansrijk leken.

2010 – 2014

In Wenchi en omgeving is grote behoefte aan een basisschool. De bevolking heeft onze stichting gevraagd om mee te helpen. Na een onderzoek bleek dat die behoefte er inderdaad was.

In 2011 is de Western Link School opgericht. De voorbereidingen om die basisschool te bouwen en te laten functioneren zijn in 2010 gestart.
Grond werd ter beschikking gesteld, financiële middelen gevonden voor de bouw door giften en leningen van het bestuur, van familie en vrienden.
De school startte in september 2011 met ca. 180 kinderen in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar.
De Western Link School was het eerste onderdeel van een koepel die we het Western Link Educational Complex (WELEC) hebben genoemd. Want er zou meer volgen.

In het voorjaar van 2012 is dat aantal kinderen zelfs gegroeid naar ca. 280 kinderen.
Dit heeft o.a. tot gevolg dat de tweede verdieping, die nog maar half af was, snel moest worden afgebouwd. Die verdieping kon in september 2012 in gebruik genomen.
De school moet vanuit BELIRA gezien, zo snel mogelijk zelfstandig kunnen draaien.
Dit is haalbaar als de ouders bereid en in staat zijn om voor goed onderwijs te betalen.

Een urgent probleem was het ontbreken van een watervoorziening bij de school.
Dit kan leiden tot onhygiënische situaties met alle gevolgen van dien.

Voor het slaan van een waterput en het aanbrengen van een watertoren met pomp-installatie is in het voorjaar van 2012 een subsidie verkregen van de Stichting WereldWijd voor Kinderen (WWvK).
Vanaf begin juni 2012 is stromend water aanwezig met waterleidingen naar toiletten, aftappunten voor de schoonmaak van het gebouw en kranen voor de keuken en drinkwater voor de kinderen.

In september 2012 is de school uitgebreid met het 1e leerjaar van de Junior High School (JHS). Het 2e leerjaar is gestart in september 2013 terwijl in september 2014 de JHS werd aangevuld met het 3e leerjaar.

Verder is in 2013 op het terrein in een nieuw onderkomen een dining hall en een boarding house ondergebracht.

Om dit project volledig te doen slagen is ondersteuning vanuit de lokale bevolking essentieel.

Er is een gekwalificeerd schoolbestuur, een actieve oudercommissie, prima docenten en een schoolhoofd.

Eind 2013 bezochten in totaal 470 kinderen de school.

In 2014 heeft het bestuur een werkbezoek aan de school gebracht. Daar werd ook de dining hall geopend en werd het guesthouse van de familie Opoku na het vertrek van het bestuur beschikbaar gesteld voor een kinderdagverblijf. Het bestuur heeft meegeholpen aan de inrichting ervan.

In 2014 werd het Internaat (Boarding House) geopend. Dit was nodig om een aantal redenen:

  • Er bleek behoefte te zijn aan zo’n instituut binnen de regio.
  • Het transport (één grote bus en 3 kleine busjes) heeft onvoldoende capaciteit en de stijgende brandstofprijzen maken er een verliespost van
  • Om goed voorbereid te zijn op het landelijk toelatingsexamen voor het vervolgonderwijs is een verblijf op een internaat onontbeerlijk. De kinderen krijgen ’s avonds extra huiswerkbegeleiding in de school en worden gevrijwaard van de vele huishoudelijke taken die een kind binnen het gezin normaal te doen heeft. De school biedt ook een rustige plek om te kunnen leren.
  • De economische situatie verslechtert de laatste jaren vooral bij de lagere middenklasse. Het wordt steeds moeilijker voor de ouders om schoolgeld te blijven betalen. De wat beter gesitueerden kunnen het zich veroorloven om hun kind op een internaat te zetten. Dankzij het Internaat blijft het totaal aantal kinderen constant (bijna 500) en kan de school blijven draaien.

De dining hall is daarom verbouwd tot Internaat met 4 slaapzalen, dus met tussenmuren.
In 2016-2017 is een nieuwe, eenvoudige dining (and conference) hall gebouwd dankzij een donatie van een Ghanese familie die ook het land aankocht en schonk en meebetaalde aan de eerste etage van de school en meebetaalde aan het internaat.

De slechte economische situatie bedreigt het voortbestaan van de school. Om uit de kosten te komen moet de school eigenlijk het schoolgeld flink verhogen maar daardoor zullen een groot aantal kinderen de school verlaten. Ook dan blijft de school verlies draaien. Scholen op het platteland zijn meestal verliesgevend, maar de laatste jaren maken ook privé-scholen in de grote steden geen winst meer.

2015 – 2018

  • In 2014 begonnen de problemen met de bron en de pompinstallatie. Dat gaf veel problemen en hoge kosten voor de aankoop van spoel– en drinkwater. We hebben geld bijeengeschraapt om een nieuwe bron aan te kunnen boren op een dieper gelegen plek, de pomp is gerepareerd en wordt nu regelmatig naar boven gehaald voor onderhoud. De huidige bron geeft gelukkig makkelijker en meer water (zie nieuwsbrief 14).
    Een rapporteur van het ministerie van onderwijs was zeer tevreden over het onderwijs maar niet over de hygiëne, met name de toiletten.
    Dit en andere zaken komen op de lijst van “jammer, geen geld”
  • Het vervoer blijft een probleem en onze school is niet de enige. Navraag leert dat niet alleen de scholen in de omgeving hiermee worstelen, het is landelijk. De chauffeurs rijden de bussen tot ze kapot gaan. Ze letten niet op olie en koelvloeistof maar ook andere stafleden doen daar niets aan (zie nieuwsbrief 15). Daarom is een grote maar veel te dure bus gehuurd. De ouders kunnen niet zoveel voor een kaartje betalen dus lijdt de school daar nu veel verlies.
  • Eindelijk, na jaren wachten, krijgt de school elektriciteit! (zie nieuwsbrief 15).Van groot belang voor het aanzetten van de 40 computers in ons ICT-lab. En voor het oppompen van water en ’s avonds (om zes uur is het donker) veilig licht te hebben en huiswerkklassen te geven voor de kostschool­kinderen.
    De net begonnen kinderopvang was een denderend succes. De verliezen van de school konden deels uit de opbrengsten van het “Kids Palace” worden opgevangen. Het Kids Palace ligt in Wenchi zelf zodat de ouders de baby’s en peuters zelf kunnen brengen. Op het kleine terrein is een tweeverdiepingen tellend gebouw neergezet (zie nieuwsbrief 16) zodat de klassen 1A en 1B van ook daar gehuisvest kunnen worden Dat geeft meer ruimte op onze grote basisschool die door de aanwas van de “boarders” overvol werd, de kinderen van het internaat.
  • De JHS, gestart in 2012 met een JHS group1 heeft nu haar eerste JHS3 eindexamenklas. Alle 10 kandidaten slagen met zeer hoge cijfers (zie nieuwsbrief 17).
    Twee van hen bereikten dit dankzij ons schoolfonds (zie nieuwsbrief 15)
  • Begin maart –tijdens een voor Ghana ongekend heftig onweer– is de hele achterkant van het dak er afgerukt. Schade ± €3000,–. In onze nieuwsbrief (zie nieuwsbrief 18) doen we voor het eerst bij de sponsors een oproep voor extra steun wegens deze ramp. Dit brengt € 1.250 op. Zonder dak geen school dus wordt de rest wordt uit het schoolfonds gehaald en het dak wordt snel hersteld (zie nieuwsbrief 19).
    Ook scholen in de buurt worden getroffen (zie nieuwsbrief 18). Toch had dit wellicht voorkomen kunnen worden als de lokalen en de omloop van bovenste verdieping plafonds hadden gehad. Nu slaat de wind onder het golfplaten-dak en heeft dan vrij spel. Er is nu geen geld voor, –pas twee jaar later (zie nieuwsbrief 25) – en Ghana kampt met een sterk stijgende inflatie (in maart 2015 16%, nu al 19%).
    (zie tradingeconomics.com/ghana/inflation)
    De school durft het niet aan om het schoolgeld even hard mee te laten stijgen. Dan worden meer kinderen thuisgehouden en zullen docenten worden ontslagen. We houden vast aan een maximum klassengrootte van 40. Eind 2018 lijkt de inflatie beteugeld en blijft onder de 10%
    Ook betalen de ouders te weinig, soms helemaal geen schoolgeld. Deze meer dan normale daling kan worden herleid tot deelname aan een piramidespel dat in het begin hoge rentes betaalde totdat veel mensen meededen en de boeven er met het geld vandoor gingen.
  • Door het voorgaande succes met onze JHS eindexamens is de JHS nu gegroeid tot 23 studenten. Alléén de allerbesten (13) mogen op onze school examen doen. Hiermee wordt de naam van de Western Link School hoog gehouden. De overige 10 moeten zich even inschrijven op een andere school waar ze precies hetzelfde landelijk examen afleggen. Inderdaad is een diploma met het Western Link logo meer waard, het geeft meer kansen om op een top-Senior High School te komen. BELIRA is niet blij met deze aanpak maar de school beslist anders. Alle 23 kinderen slagen uiteindelijk toch.
  • Eind 2016 wordt de nieuwe dining hall gebouwd (zie nieuwsbrief 20) De oorspronkelijk dining hall (kantine) was immers omgebouwd tot 4 slaapzalen voor een internaat. We willen dat de kleinste kinderen (in Ghana eet men met de handen) niet in hun klas eten. Geknoei leidt tot slechte hygiëne. De tafels in de kantine zijn goed geverfd zodat ze makkelijk met water en zeep schoongemaakt kunnen worden (zie nieuwsbrief 22).
  • Een jaar na de stormramp van 2016 zitten we nog steeds met de gevolgen:
    • Er moeten plafonds in de lokalen onder het dak anders herhaalt zich deze ramp
    • De vloer, van slecht beton, heeft dagenlang stortregens verdragen. Het water werd opgezogen en het vloeroppervlak begint ernstig te verkruimelen
    • De formica schooltafeltjes stonden ook in de regen en door kleine beschadigingen kwam vocht in het spaanlaat waardoor de bladen zwollen en bobbelden en de formica verder losbarstte(zie nieuwsbrief 21).
  • We hebben samen met de school geld (nu het economisch wat beter ging) vrijgemaakt voor het laten maken van schoolbankjes en aan de achterkant van het gebouw is eindelijk glas in de ramen gezet zodat slagregens de vloeren niet nog erger zouden kunnen aantasten.
  • Veel PC’s en/of onderdelen moeten vervangen worden. Voor het onderhoud van de bus en de busjes wordt een onderhoudsmanager aangesteld (zie nieuwsbrief 23).
  • Een oud plan (meer praktijkonderwijs) wordt opgepakt, we verschepen een eerste naaimachine die in handen wordt gegeven aan een vrouw die als tegenprestatie onze schooluniformpjes helpt repareren.
    (zie ook nieuwsbrief 23).
  • Er crasht een schoolbusje. Gelukkig geen kinderen aan boord op dat moment en de chauffeur had slechts kleine verwondingen en het was niet zijn schuld. De schade was niet te verhalen; er is dus maar een busje bijgehuurd.
  • De vloeren van de bovenétage zijn (door de regens tijdens de stormramp) zover achteruit gegaan dat ze met spoed zijn betegeld (zie nieuwsbrief 24). Dit komt boven op de kosten van het verlies van ons schoolbusje.
  • We nemen een grote stap met het schoolfonds; we besluiten om in principe weeskinderen in ons internaat op te nemen en dat uit het schoolfonds te betalen. Het worden er, na een smeekbede van de pastor, meteen vier.
    Weeskinderen en hun pleeggezinnen hebben het door de armoede extra zwaar (zie nieuwsbrief 25).
    Daarmee is de ruimte die het schoolfonds liet voor tegenvallers zoals een bus met een kapotte motor of stormschade, meteen opgebruikt. Er is een stop gezet op het aannemen van nog meer kinderen in het schoolfonds.
    We werven nog actiever nieuwe sponsors onder onze familie, vrienden en kennissen maar helaas verliezen we er ook een paar wegens hun hoge ziektekosten, of hun zaak gaat slecht, en er is er een die gewoon iets anders wil gaan steunen.
  • Zestien van de 26 JHS3–klassers mogen op de eigen school hun Western Link eindexamen doen. Zij en ook de 10 anderen die daarvoor naar een andere school moesten gaan, slagen glansrijk (zie nieuwsbrief 26).
    Western Link laat feitelijk alleen kinderen naar het examen gaan die zeker slagen.
  • In 2018, zes jaar ná de stormramp, heeft de school met een donatie van familie Adusei, genoeg geld om de plafonds op de 2e verdieping aan te laten brengen (zie ook hiervoor de nieuwsbrief 25).
    Hopelijk zal ons dak er niet nog een keer zo makkelijk afwaaien.
  • We hebben bij een inruilactie van een naaimachinewinkel 10 gereviseerde naaimachines kunnen kopen.
    Die zijn nu ingezet bij de praktijklessen. Er is nog geen aparte klas voor. Maar het is weer een stapje in de richting van meer praktijkonderwijs.
  • Groot nieuws: de school heeft Internet!. Voor €4000. Eindelijk kan het computerlab écht in moderne zin gebruikt worden en kunnen kinderen het Internet raadplegen voor hun huiswerk en ontwikkeling en leraren voor hun lesvoorbereiding. Het heeft ook nadelen. In de pauze is de docentenkamer halfleeg; ze zitten te Internetten in het computerlab. Daardoor is er minder onderling overleg en wordt de teamgeest verzwakt.
  • Het internaat loopt gevaar. We mogen geen tweede etage bouwen vanwege een nabije hoogspanningskabel.
    Dat is al jammer maar daardoor werd het platte dak (dat moest de vloer worden van de 2e etage) jarenlang aan zon en regen prijsgegeven. En daar was het niet op gebouwd en niet tegen bestand. Het is voor de tweede keer gaan lekken en weer is veel geld uitgegeven om een nieuwe laag waterbestendiger cement aan te brengen. Er is zelfs instortingsgevaar. Het oude idee om van die etage maar een kantine/vergaderplek te maken wordt weer opgepakt. Dan komt er een open dak over de betonnen vloer en dat mag wel, er mag alleen niet gewoond en geslapen worden (zie nieuwsbrief 26). Begin volgend jaar wordt een offerte gevraagd.
  • De voorzitter mag in een katholieke Nijmeegse kerk een verhaal houden over onze stichting en onze noden.
    Het is een adventsactie (vier zondagen voor Kerstmis). Het brengt €1000 op, waarschijnlijk genoeg voor de pilaren en de spanten. Het geld voor de golfplaten zal zeker bij elkaar gebracht worden door een jubileum waarbij de gasten gevraagd wordt geld voor dit goede doel te geven in plaats van cadeaus.

Een heel verheugend bericht: Jerry Jambeidu Dormor die als 11jarige in groep 6 (door ons schoolfonds) onze school binnenkwam (hoorde eigenlijk in groep 8) mocht toch klassen overslaan en is nu als 18jarige toegelaten tot de Universiteit. Hij wordt ontwikkelingsplanner. (zie hiervoor ook nieuwsbrief 26)
Dit sterkt ons voornemen om uit te zoeken waar onze alumni terecht komen.

2019 – 2020

  • In 2019 kon via subsidie van Wereldwijd voor kinderen, aangevuld met schenkingen van vrienden en de familie Opoku een prachtig toiletblok worden gebouwd. De stank van de inpandige toiletten in de trappenhuizen van de school werd steeds moeilijker te verdragen, de onderwijsinspectie was er niet over te spreken. Het ergste was de onhygiënische toestand door kapotte waterleidingen, stortbakken die niet meer doorspoelden, gebroken WC-brillen en de steeds slechtere schoonmaak.
    Kinderen ontvluchtten het toilet zonder goed om te kijken.
    Dat is gelukkig voorbij. Er is een apart gebouw voor tien toiletten. Het zijn hurktoiletten die beter aansluiten bij de traditie en die vooral makkelijker zijn door te spoelen en schoon te houden. Men heeft liefst bontgekleurde tegels met wilde patronen maar BELIRA eiste dat alles met simpele witte tegels werd afgewerkt zodat alle vuil meteen goed zichtbaar is. De schoonmaaksters houden goed toezicht en zorgen dat alles er prima uitziet. Zij zijn er trots op.
  • Het plafond van het internaat is op tijd van een waterdicht golfplaten dak voorzien. Dit moest weer door onze trouwe sponsors nog eens op te roepen om bij te springen in deze noodsituatie.
    Onze angst dat er stenen op de slapende kinderen zouden vallen is gelukkig niet bewaarheid. Het plafond ziet er niet uit maar is voorlopig stabiel en veilig.
  • In 2020 breekt de Corona wereldwijd uit dus ook op het platteland in Ghana.
    De hele school en de kindergarten (Kids Palace) moeten in maart dicht. Alleen de twee eindexamenklassen JHS3A en JHS3B mogen in juni weer open. De kinderen van die hoogste klassen zitten altijd op ons internaat zodra ze in de eindexamenklas komen. Dat doen we omdat ze dan ook ’s avonds werken en (bij)les krijgen en niet thuis met het huishouden moeten meedraaien. Het internaat heeft gedurende de pandemie alleen de kinderen van de hoogste klassen (17 – 19 jr). Jongens en meisjes op het internaat slapen in aparte zalen maar wel onder één dak. De ouders zijn daar niet blij mee en wij ook niet. Het oude idee om een tweede internaat te bouwen leeft weer op. De meisjes krijgen dan een eigen gebouw (vier slaapzelen) en de jonges krijgen er twee zalen bij, dus ook vier.
    Daarmee kan het aantal interne leeerlingen worden verhoogd en de wachtlijst wordt ingekort. Dat genereeert meeer inkomsten en we sparen geld op het steed duurder worden transport.
    Omdat de scholen vanaf maart dicht zijn is er geen geld voor salarissen. Door een extra actie halen we nog geld op naast het geld van onze vaste sponsors. Daarmee kunnen we rond kerstmis twee maal een voedselbank openen waar de ouders gratis basisingrediënten (o.a. rijst, maïs,palm olie) voor hun maaltijden kunnen ophalen.
    De leraren van de eindexamenklassen geven we een keerstgratificatie van ons laatste geld. Zij moeten doorwerken en hebben ook reiskosten.
    Gelukkig krijgt niemand van onze scholen Corona. Het bestuur van Belira helaas wel.

    2021 – 2022

  • We weten niet hoeveel kinderen er terugkomen na de pandemie. Door de corona is het contact al bijna een jaar weg. We sturen een extraatje zodat de leraren ouders en kinderen kunnen bellen om het contact met de gezinnen weer nieuw leven in te blazen. Scholen gingen in januari al weer open omdat in Afrika de pandemie maar heel weinig slachtoffers eiste. Open, maar wel met strikte maatregelen zoals handenwassen, mondkapjes e.d. Ook de klassen moeten kleiner. Ons beleid (max. 40 kinderen per klas en niet de gebruikelijke 60 – 80 ) was daar al op ingericht. Toch moest, op last van de inspectie, de grote vergaderzaal in tweeën worden gesplitst.
    Tot onze grote opluchting kwamen er 480 van de 500 kinderen weer terug. Er kwamen er zelfs 20 bij zodat alle klassen goed gevuld waren. Die telefoonrondes hebben zeker geholpen.
    De leraren zijn ook allemaal gebleven; het is een hecht team. In 2011en 2012 was er nog veel verloop onder het personeel. Nu niet meer. Het is zelfs zo dat een leraar die wegging om elders meer tee verdienen, toch na een paar jaar terugkwam omdat hij het werk op Western Link leuker vindt.
  • De grootse viering van het tienjarig bestaan van de school moest helaas nog worden uitgesteld. De eindexamens worden landelijk drie maanden opgeschoven; november.
  • Omdat er dringend behoefte is aan kleuterscholen wordt er een tweede kleuterschool gestart in een leegstand pand waarvoor een aantal jaren geen huur hoeft te worden betaald. In plaats daarvan wordt het pand opgeknapt en verbouwd uit de (te verwachten) inkomsten. Pas daarna komt er “winst”. Die winst van wat nu “the Headstart Academy” gaat heten moet dan weer de tekorten van de Western Link School gaan goedmaken. In 2011 wisten we al dat alleen scholen van de A-klasse (dus geen “gratis” dorpsschool-onderwijs, maar wel echt onderwijs) winst maken in de steden. BELIRA richt zich juist daarom op het platteland waar kinderen minder kansen hebben.
  • Het plan om een meisjesinternaat op te richten wordt snel opgepakt. De COVIDperiode met het gemengde internaat maakte eens te meer duidelijk dat er haast bij was.
    We hebben een offerte laten maken voor een simpel gebouw met vier slaapzalen waarin 10  bedden per zaal. Daarnaast een doucheruimte, Dat gebouw moet in de buurt van het bestaande toiletblok komen zodat er niet nog eens toiletten nodig zijn en water en elektriciteit ook al vlakbij aanwezig zijn. Wij vragen subsidie aan bij WereldWijd voor Kinderen (WvK).Gelukkig krijgen we van een sponsor geld voor de stenen. Die worden altijd ter plekke geperst met zand, grind, cement en water. Om uit te harden  is er een lange droogtijd nodig, minimaal vier maar liever zes weken. Ze moeten dan ook nog in het droge seizoen worden gemaakt,  dus vóór 1 maart. We zien dat forse prijs-stijgingen voor transport en energie zich vooral doen gelden in de bouwstenen en het cement. Een extra bijdrage van €1500 zetten we daarom, hangende de subsidieaanvraag, meteen om in stenen voor de bouw van het meisjesinternaat.
    De subsidie 50% van WWvk wordt op maandag 10 januari 22 toegekend waardoor co-financing –de toegezegde 50% via een rijke familie uit Wenchi–  ook vrijkomt.
    Dinsdag 11 januari start de bouw. 20 jan vliegt het bestuur (hun kosten) naar Ghana ter viering van het 10-jarig jubileum van de school en om de grond te openen (Ghanese verie van de eerste steen-legging) voor de bouw van het meisjesinternaat.
    Uitgerekend valt begin januari ’22 de cedi (de plaatselijke munt) in vrije val.
    Van de oorspronkelijke offerte klopt dus niets meer. Om het internaat af te bouwen hebben we ineens €6.600 extra nodig. Pas nadat de cedi in november nog maar de helft waard is krabbelt de munt weer een beetje op en gaat nu verder met een devaluatie van 25% (in 2021 nog “maar” 11%). Het belangrijkste is dat de waarde van de munt weer enigszins voorspelbaar is.
    De €6.600 wordt voor BELIRA betaald door een reddende engel.
  • De school bestaat nu elf jaar. Door de COVID wordt het 10 jarig jubileum nu pas gevierd. Het feestterrein wordt rijk versierd en de hele dag zijn er toespraken en evenementen zoals traditionele dansen, modeshow, moderne dansen, parade van de rekruten en heel veel toespraken.
    Er wordt een barbecue georganiseeerd voor de buurt waar het bestuur woont. BELIRA vraagt ommeer te vergoeden dan het vlees en de wijn. Met de opbrengst van onze buren kunnen we stapebedden en kastjes kopen voor de inrichting van het meisjesinternaat.
  • De BELIRA-voorzitter houdt een speciale lunch met alle klassevertegenwoordigers.
    Die worden elk jaar gekozen via heuse verkiezingen waarbij de kandidaten zich moeten presenteren met toespraken over hun eigen beleid. De school hangt tegenwoordig vol met verkiezingsbiljetten; stempassen worden uitgedeeld; stemhokjes stembussen worden van de gemente geleend. De stemmen worden door daartoe benoemde onderwijzers geteld en de uitslagen worden door een kiescommissie geverifiëeerd en gepbliceerd. Het zijn prima praktijklessenvoor in democratie.
    Op de lunch neemt BELIRA kennis van de wensenlijst van de vertegenwoordigers.
    Een voorbeeld: de leerlingen willen een gebedsruimte voor de islamitische kinderen.
    In Wenchi en de omgeving is ongeveer 40% Islamitisch. Op onze school is dat misschien 20% omdat veel ouders hun kinderen liever naar een Islamitische school sturen.

    2023 – 2024

  • De moskee.
    De klassevertegenwoordigers vroegen o.a. om een “mosq”, een gebedsruimte. Begin januari ’23 was deze eenvoudige overdekte ruimte klaar: de nok netjes naar het oosten, klaar er zijn waterkannen voor de voetwassing en natuurlijk gebedskleedjes.
  • In oktober ’23 wordt het meisjesinternaat ge0pend. Ook weer met veel ceremonieel vertoon. De meisjes zijn dolblij met hun nieuwe verblijf dat schoner, ruimer en luxer is dan hun oude slaapzalen. De jongens zijn jaloers maar mogen er niet in.
  • De bekroning van het meisjesinternaat: een overdekt dakkterras.
    De voorzitter van BELIRA heeft de afwerking van het platte dak van het nieuwe internaat bekeken.  Na een paar jaar zal hier zeker weer hetzelfde probleem ontstaan als bij het dak van het oude internaat: door de tropenregen raakt het broze beton beton doorweekt en buigt door. De tropenzon maakt het beton nog brosser en zwakker. En door de (wegens de COVID) gehalveerde vergaderzaal  was er ook een probleem  met vergaderen ontstaan.
    Daarom schenkt de voorzitter €10.000 . Met dat geld kan er 0p de 2° verdieping een overdekt dakterras worden aangelegd. Daarmee is de vloer van het meisjesinternaat bschermd tegen de weergoden. De regen valt in de tropen meestal verticaal en de zon staat hoog dus de vloer blijft droog en beschaduwd.
    Nu is er een grote, aan alle kanten open ruimte voor feeesten en oudervergaderingen. En ’s avonds en in de weekenden kan daar huiswerk gemaakt worden door de kinderen van het internaat. De laatste tijd wordt deze “assembly hall” ook gebruikt als eetzaal.
    De gamellen moeten wel ± 120 meter gedragen worden en dan ook nog naar boven worden gesjouwd. In februari kan de “Assembly Hall” in gebruik worden genoemen.
    De plaatselijke televisie wijdt er een uitzending aan.
  • De derde kleuterschool en het eerste recreatiepark.
    De gemeente Wenchi geeft WELEC* begin ’23 toestemming om een leegstaand en verwaarloosd schoolgebouw in gebruik te nemen. Het gebouw, in hartje-centrum van Wenchi City, wordt opgeknapt en opent in juni ’23 onder de welluidende naam “City Angels” de poorten in juni. City Angels is niet alleen kleuterschool, deze school gaat ook ruimte bieden voor de kinderen van Wenchi die nar de eerste en tweede klas van de lagere school gaan. Daardoor hoeven er minder kinderen zes kilometer met de bus naar Western Link. Dat scheelt weer in vervoerskosten. City Angels staat geheel toevallig naast de eerste grote splinternieuwe supermarkt. De gemeente heeft beide gebouwen alle illegale winkeltjes weggehaald. Het aanzien is daardoor een stuk opgeknapt. Het lijkt wel een plein.
    * het Western Link Educational Complex is de weidse naam voor de Western Link School en de daarna te realiseren educatieve voorzieningen. Naast Western Link
    zijn  er nu 3 kleuterscholen en dat geheel heet WELEC
    .
  • City Park
    Het bestuur heeft kennis gemaakt met mr Obour, de burgemeester van Wenchi.
    In december was hij in Duitsland en kwam hij BELIRA in Amsterdam opzoeken. We kunnen het Obour goed overleggen. Zo komen we ook met ideeën over de verdere ontwikkeling van Wenchi. Vlakbij City Angels en achter de supermarkt is een autosloperij annex vuilnisbelt. We vertellen over ons idee om die ruimte te gebruiken als ontmoetingsplek; een recreatie-park. Mr Obour is daar meteen enthousiast over en belooft alle medewerking. Dit valt een beetje buiten het bestek van BELRA maar wat goed is voor Wenchi is goed voor de scholen. Zo’n ontmoetingsplek is er niet, er is geen stadsplanning en alles wordt volgebouwd. Om zes uur gaat de zon onder, net nadat veel mensen stoppen met werken. In het donker (er komt langzamerhand wel meer straatverlichting) is hetcontact er niet of minder. Voor de siciale cohesie is zo’n goed bereikbaar en goed verlichte plek van groot belang.
  • In oktber ’23 wordt het meisjesinternaat geopend. Ook dan weer met veel ceremonieel vertoon. De meisjes ziijn dolblij met hun nieuwe verblijf dat schoner, ruimer en luxer is dan hun oude verblijf. De jongens zijn jaloers maar mogen er niet in.
  • De derde kleuterschool en het eerste recreatiepark.
    De gemeente Wenchi geeft WELEC* begin ’23 toestemming om een leegstaand en verwaarloosd schoolgebouw in gebruik te nemen. Het gebouw, in hartje-centrum van Wenchi City, wordt opgeknapt en opent in juni ’23 onder de welluidende naam “City Angels” de poorten in juni. City Angels is niet alleen kleuterschool, deze school gaat ook ruimte bieden voor de kinderen van Wenchi die nar de eerste en tweede klas van de lagere school gaan. Daardoor hoeven er minder kinderen zes kilometer met de bus naar Western Link. Dat scheelt weer in vervoerskosten. Ciy Angels staat geheel toevallig naast de eerste grote splinternieue supermarkt. De gemeente heeft beide gebouwen alle illegale winkeltjes weggehaald. Het aanzien is daardoor een stuk opgeknapt. Het lijkt wel een plein.* het Western Link Educational Complex is de wijdse naam voor de Western Link School en de daarna te realiseren educatieve voorzieningen. Naast Western Link
    zijn  er nu 3 kleuterscholen
    1) Western Link School
    2) Kids Palace
    3) Headstart Academy
    4) City Angels
    en dat geheel vormt nu  het Western Link Educational Complex ofwel
    WELEC.
  • Bestuur bezoekt de scholen in februari ’24.
    Weer op eigen kosten bezoekt het bestuur de scholen. We zien de laatste ontwikkelingen en de betrekkingen worden verder aangehaald.
    De school heeft dringend geld nodig mar dat hebben we niet. Een lang gekoesterde wens van het personeel (vooral van de schoonmakers) is het aanleggen van paden Zo komt er minder stof of modder naar binnen. In dat kader is er een trapje gemetseld tussen de veranda van het meisjesinternaat en de douche. Vanuit de ruimte voor de douches is het maar een paar stappen naar het pad tussen school en het toiletblok. Zo is er een klein begin gemaakt met het “paden-plan”. Dat plan moet ook de rest van het terrein behoeden voor verdere erosie, stof en hitte. Na de COVID kon je zien hoeveel gras er kan groeien als er minder over de grond geloen wordt. Alle planten dragen bij aan verkoeling en behoud van de grond.
  • Er wordt weer een inspraak-lunch gehouden voor de nieuwe klassevertegen-woordigers (school prefects). Hun rol wordt steeds belangrijker.
    Het is geen erebaantje ter bevestiging van je populariteit, je moet ook echt vertegen-woordigen en reultaten boeken.
  • Ook wonen we een uitgebreide vergadering bij met alle leraren van Western Link.  Een urgent punt is het “ICT-lab”. Geen van de inmiddels stokoude PC’s werkt nog. Ook de Wifi werkt niet meer.
    In maart heeft BELIRA via een rondvraag drie laptops en vier mobieltjes een een IPad gekregen. Een vrijwilliger heeft deze apparaten weer fabrieksnieuw gemaakt.
    en Ghanese vriend kon dit alles in het vliegtuig in een extra koffer veilig en snel meenemen. De vier mobieltjes gingen naar onderewijzers die er geen hadden. Die zijn nu ook goed bereikbaar.
    Er is grote behoefte aan een projector of groot (32 inch) scherm met HDMI-ingang zodat de klas kan volgen wat er op de laptops gebeurt. Het ICT-onderwijs staat nog letterlijk in de kinderschoenen. Bij steeds meer witteboorden banen (gemeente, bank e.d.) moet je op zijn minst vlot kunnen typen, liefst ook tekstverwerken of een beetje spreadsheet beheersen. En je moet ween hoe je je werk kunt opslaan en terugvinden. Hoe we dat kunnen realiseren weten we nog niet.